Krajalnica do mięsa ciągłego, w całości wykonana ze stali nierdzewnej. Została zaprojektowana do przekształcania całego bloku mięsa w kawałki, za pomocą systemu ostrzy, zaprojektowanego specjalnie w celu rozbicia mięsa i uniknięcia uszkodzeń.
Struktura połączonych ostrzy, złożona z kołyszącego się noża gilotynowego i zestawu okrągłych noży, pozwala na pracę produktu w różnych temperaturach, cięcia zarówno tłuszczu, jak i mięsa oraz osiągnięcia produkcji godzinowej, do 8-10 ton na godzinę.
Istnieją trzy rodzaje noży do mięsa w zależności od temperatury roboczej i potrzeb produkcyjnych.
Podawanie każdego w krajalnicy Velati, odbywa się za pomocą przenośnika taśmowego, a jego prędkość, regulowana przez wariator prędkości, pozwala kontrolować produkcję godzinową i grubość ciętych kawałków.
Każda krajalnica do mięsa Velati jest wyposażona w falownik do regulacji taśm przenośnikowych.
Modele F3 i F4 są również wyposażone w sterowanie ekranem dotykowym i PLC z możliwością kształtowania i zapamiętywania różnych programów pracy.
Każda maszyna posiada również system alarmowy sterowany specjalnymi urządzeniami elektrycznymi.